English
 • KUBAI EST A BARRIO LATINOVAL
  KUBAI EST A BARRIO LATINOVAL
 • HARGITA NEMZETI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES: HEGYEN INNEN-HEGYEN TÚL
  HARGITA NEMZETI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES: HEGYEN INNEN-HEGYEN TÚL
 • FRENÁK PÁL TÁRSULAT: fa_UN
  FRENÁK PÁL TÁRSULAT: fa_UN
 • FEHÉR FERENC: THE STATION
  FEHÉR FERENC: THE STATION
 • MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES: KIEGYEZÉS /150
  MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES: KIEGYEZÉS /150
 • ZEGEDI KORTÁRS BALETT: NÉGY ÉVSZAK – FEMINIZMA
  ZEGEDI KORTÁRS BALETT: NÉGY ÉVSZAK – FEMINIZMA
 • PIRÓK ZSÓFIA: ÉN, SALLY, TÁNCOLUNK
  PIRÓK ZSÓFIA: ÉN, SALLY, TÁNCOLUNK
 • DUNA TÁNCMŰHELY: KÖRTÁNC
  DUNA TÁNCMŰHELY: KÖRTÁNC
 • GYŐRI BALETT: PianoPlays
  GYŐRI BALETT: PianoPlays
 • MAROS MŰVÉSZEGYÜTTES: TEGNAP A GYIMESBEN JÁRTAM
  MAROS MŰVÉSZEGYÜTTES: TEGNAP A GYIMESBEN JÁRTAM

2.NAP, 2017. JÚNIUS 20.

II. JÁNOS PÁL TÉR
 
18.00

FLAMENCO TÁNC, ZENE
BEMUTATKOZNAK A FLAMENCORAZÓNARTE TÁNCSZÍNHÁZ TANÍTVÁNYAI

Magda NAVARRETE - flamenco ének, flamenco tánc
Andrzej LEWOCKI - flamenco gitár, cajón
TAR Gergely - cajón és ütőhangszerek
Flamenco tánc: FlamenCorazónArte Táncszínház tanítványai

Ingyenes
 
NAGYSZÍNPAD
 
19.00
 
PÉCSI BALETT:
A CSODÁLATOS MANDARIN

Zeneszerző: BARTÓK Béla
Díszlettervező: SZENDRÉNYI Éva
Jelmeztervező: NÉMETH Anikó (Manier)
Koreográfus: VINCZE Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas

Hangfelvételről közreműködik a Nemzeti Filharmonikusok. Vezényel: Kocsis Zoltán Kossuth-díjas művész. Az előadás hangfelvételét a MÜPA Stúdió készítette és a hangfelvétel előállítója a Müpa Budapest Nonprofit Kft.

Táncolják:

Mimi: UJVÁRI Katalin
A mandarin: KONCZ Péter
Az öreg gavallér: TÉGLÁS Bánk
A kis diák: MATOLA Dávid
1. csavargó: KEREKES Soma Lőrinc
2. csavargó: SZABÓ Márton
3. csavargó: TUBOLY Szilárd

A csodálatos mandarin központi témája az érzékiség erejének megjelenítése mellett az erőszak, az emberi elnyomás és függőség, a társadalmon kívüliség megmutatása is. A 21. század nagyvárosának lezüllött és kilátástalan nyomorában élő prostituált lány pénzre váltott életében mindennapos rutin az érkező kliensek kiszolgálása mellett az őt futtató csavargók kegyetlenkedése, a vendégek kirablása is. Mimi szabadulna ebből a szörnyű fogságból, de a csavargókkal sajátos függőségi viszonyban vannak. A két látogató, az öregúr és a fiatal fiú kirablása után egy különös vendég érkezik. A mandarin, a gazdag keleti férfi, akinek ereje és mássága először taszítja, majd egyre közelebb vonzza a jobb életre vágyó lányt. A testiség ösztönös erején túl a mandarin egy másik világ dimenzióját is felvillantja az embertelen sorsában vergődő lány számára. A leskelődő csavargóknak nem tetszik az egyre fokozódó vonzalom, attól tartanak, hogy megélhetésük eszközét elviszi a szerelem. Ezért három különböző módon próbálják megölni a mandarint, sikertelenül. Mindegy egyes támadás után újraéled, sőt beteljesületlen vágya csak hatalmasabbá teszi. Mimi végül önként odaadja magát, nem tudva, hogy ezzel az idegen sorsát is beteljesíti: a mandarin meghal. A lány testével befedi elvesztett reményét, de talán szíve alatt már egy új élet dobog. Bartók Béla klasszikusa egyszer minden professzionális magyar balett együttes repertoárjára felkerül, a táncjáték szinte megkerülhetetlen kihívás egy koreográfusi pálya során. A csodálatos mandarin kortalan története az elidegenedett nagyvárosi világ minden szennyéről és vágyáról - mintha rólunk, a 21. század értékvesztett világáról szólna. Mimi és a mandarin könyörtelen drámája a ma emberének is tükröt tart. Társadalomkritikája érvényesebb, mint valaha. Egyúttal megérinti az érző ember lelkét, mert felcsillantja a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére: a szerelem megváltó erejére.

A bemutató a Bartók-év keretében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként valósult meg. Az előadás megvalósításában a Pécsi Balett együttműködő partnere a Müpa.

35’

 
MAGYAR NEMZETI BALETT:
Jiři Kylián – Steve Reich: FALLING ANGELS

Zeneszerző: Johann Sebastian BACH
Elektronikus hangszerelés: Dick HEUFF
Díszlettervező: Jiří KYLIÁN
Jelmeztervező: Joke VISSER
Világítástervező: Jiří KYLIÁN
Műszaki adaptáció: Joost BIEGELAAR
Hangmérnök: Dick SCHUTTEL
Betanító balettmester: Patrick DELCROIX
Színpadra állító balettmester: Urtzi ARANBURU
Próbavezető balettmesterek: VENEKEI Marianna
Koreográfus: Jiří KYLIÁN

Táncolják:

STAROSTINA Kristina, SARKISSOVA Karina, BOROS Ildikó, FÖLDI Lea, MINGARDO Angela, CHEPRASOVA Elisaveta, KELEMEN Ágnes, PURSZKI Lilla

Szintén a Fekete és fehér egyik darabja a Falling Angels, melyet 1989-ben mutattak be. A koreográfiát nyolc táncosnő adja elő Steve Reich 1971-es Drumming c. ütőhangszeres művének első tételére. „Ez a mű a hivatásunkról szól.” – mondja Kylián. A balett a táncosnők tökéletességre való törekvését jeleníti meg, melyben megjelennek a női psziché és a női lét különböző attribútumai is: a várandósság, a szülés, az anyaság is. Kyliánra ezen alkotói korszakában nagy hatással volt a szürrealizmus és a minimalizmus, mely a koreográfiában kiváltképp érződik. A feszített ritmusú zenére klasszikus és kicsavart, intenzív mozdulatsorokból építkeznek a szuggesztív női alakok. „A Falling Angels az előadókról és az előadóművészetről szól, annak minden magamutogatásával, szorongásával, kiszolgáltatottságával, kisebbrenduségi komplexusával és humorával együtt. A függés és függetlenség közti küzdelem szimbóluma - a dilemma, amely mindannyiunkat elkísér bölcsőtol a sírig.” - teszi hozzá Kylián. A Falling Angelst 2016 februárjában láthatta Magyarországon először a közönség, a Magyar Nemzeti Balett előadásában, az Erkel Színházban.

17’
Jegyárak: 3.000, 3.500, 4.000 Ft
 
II. JÁNOS PÁL TÉR
 
21.00

PIRÓK ZSÓFIA ÉS LIPPAI ANDREA:
FLAMENCO CON AMOR

Magda NAVARRETE - flamenco ének, flamenco tánc
Andrzej LEWOCKI - flamenco gitár, cajón
TAR Gergely - cajón és ütőhangszerek
LIPPAI Andrea - flamenco tánc
PIRÓK Zsófia - flamenco tánc

Ingyenes
 
VASKAKAS MŰVÉSZETI KÖZPONT
 
21.00

FITOS DEZSŐ TÁRSULAT:
PISZTRÁNG

Zeneszerző: LAKATOS Róbert
Zenei közreműködő: Bazseva zenekar
Dramaturg: KOCSIS Rozi
Koreográfus-rendező: FITOS Dezső

“Az élet itt piaczi zajtól mentes, A fában nyelvet, könyvet a patakban, A kőben szót, s mindenben jót talál.”
Shakespeare
 
Ilyen helyen él a pisztráng, mely legendás erőfeszítéssel, az árral szemben úszva visszatér a tiszta forráshoz, a tradicionális ívó helyre, ahol ő is meglátta a napvilágot! A természet mindenki számára rejteget gazdag kincstárában gyöngyöket, de kéretlenül nem nyújtja, magunknak kell azokat fáradságos úton felkeresnünk. A Fitos Dezső Társulat hitvallása kezdetektől fogva ez: a tiszta forráshoz visszatérve kortárs módon interpretálni néphagyományunk egyik legszínesebb és leggazdagabb tárházát, az autentikus néptáncot. Erre tesz kísérletet a legújabb, különleges táncszínházi produkciónk a Pisztráng.
 
60’
Jegyárak: 2.500, 3.000 Ft
 
KISFALUDY TEREM
 
21.30

DUDA ÉVA TÁRSULAT:
BREATHE!

Zene: Nils FRAHM, GRYLLUS Ábris, KUNERT Péter
Jelmeztervező: KISS Julcsi
Fénytervező: KOVÁCSOVICS Dávid
Kellék: TILL András
Produkciós asszisztens: CZVEIBER Barbara
Tér, Koreográfia, Rendezés: DUDA Éva

Előadók: VARGA Csaba, EGYED Bea, RUSU Andor, ÚJVÁRI Milán, Jessica SIMET

A Duda Éva Társulat 2016-os előadása a Trafó Kortárs Művészetek Házában egy dupla est keretében lett bemutatva. Személyes vallomások, útvesztők, és a küzdelem maga párosul a szabadság fogalmával és érzetével. A szereplők improvizációira építve, az előadás végleges formájában is egyetlen „free flow”, egy áramlás, egyetlen kitörő lélegzetvétel.

40’
Jegyár: 2.000 Ft