English
 • EXPERIDANCE PRODUCTION: EZEREGYÉV
  EXPERIDANCE PRODUCTION: EZEREGYÉV
 • HARGITA NEMZETI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES: HEGYEN INNEN-HEGYEN TÚL
  HARGITA NEMZETI SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES: HEGYEN INNEN-HEGYEN TÚL
 • KUBAI EST A BARRIO LATINOVAL
  KUBAI EST A BARRIO LATINOVAL
 • PIRÓK ZSÓFIA: ÉN, SALLY, TÁNCOLUNK
  PIRÓK ZSÓFIA: ÉN, SALLY, TÁNCOLUNK
 • ZEGEDI KORTÁRS BALETT: NÉGY ÉVSZAK – FEMINIZMA
  ZEGEDI KORTÁRS BALETT: NÉGY ÉVSZAK – FEMINIZMA
 • KIJEVI MODERN BALETT: ВOLERO
  KIJEVI MODERN BALETT: ВOLERO
 • UDVARHELY NÉPTÁNCMŰHELY: APÁM TÁNCA
  UDVARHELY NÉPTÁNCMŰHELY: APÁM TÁNCA
 • MINDEN, AMI TÁNC
  MINDEN, AMI TÁNC
 • FEHÉR FERENC: THE STATION
  FEHÉR FERENC: THE STATION
 • Magyar Nemzeti Balett: A vágy villamosa
  Magyar Nemzeti Balett: A vágy villamosa

6.NAP, 2017. JÚNIUS 24.

II. JÁNOS PÁL TÉR
 
18.00

VÁRAY TAMÁS ZONGORAESTJE
- klasszikusoktól a bárzenéig -

Ingyenes

 
NAGYSZÍNPAD
 
19.00

MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES:
ÉLŐ TÁNC-ARCHÍVUM

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (MNTE) „Élő Tánc-Archívum” c. sorozata a fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György (1932–1983) táncfilmezéseinek útvonalát követi, így tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt.

Ő és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is.

Sorozatunkkal Martin gyűjtőútjainak főbb állomásait állítottuk színpadra, melyek közül most Kalotaszeg és Szatmár kerül bemutatásra.


SZATMÁR

Néprajzi szaktanácsadó: Dr. RATKÓ Lujza
Művészeti munkatárs és jelmez: VINCZE Zsuzsa
Zenei szerkesztő: ÁRENDÁS Péter
Rendező-koreográfus: ZSURÁFSZKY Zoltán

A műsorban elhangzó szövegeket Móricz Zsigmond „Szatmári gyűjtéseiből” Rátóti Zoltán adja elő.

Szatmárban a 70-es évekig a legnagyobb részletességgel gyűjtötték össze és archiválták az apróbb falvak tánckultúráját (több mint 290 faluból készültek táncfilmek). Nemes és nagyszerű munkájukkal megörökítették az ott élő emberek táncait, s most ránk vár a feladat, hogy feledhetetlen színházi élményt nyújtsunk e régi, sok esetben elfeledett, de csodálatos kultúra megelevenítésével.

KALOTASZEG

Néprajzi szaktanácsadó: ÉRI Péter
Zenei szerkesztő: ÁRENDÁS Péter
Művészeti munkatárs és jelmez: VINCZE Zsuzsa
Rendező-koreográfus: ZSURÁFSZKY Zoltán

Ezen műsorunkkal szeretnénk köszönetet mondani a bonchidai és a türei hangosfilm készítőinek és minden szereplőjének – azoknak a magyar, román és cigány adatközlőknek (táncosoknak és zenészeknek), akik megőrizték és továbbadták nekünk e csodálatos tánc- és zenei kultúrát.

2 x 45’
Jegyárak: 2.500, 3.000, 3.500 Ft

 
II. JÁNOS PÁL TÉR
 
21.00

BUDAPEST BÁR KONCERT

Június 24-én, Győrben, a XIII. Magyar Táncfesztiválon lép fel a Budapest Bár! Az idén 10 éves, sokszínű zenekar örömzenéjében korok, kultúrák és stílusok találkoznak. Mesterien hangszerelt cigányzenekar kíséri a kitűnő énekeseket a szívbe markoló és szívderítő dalok előadásában. A frenetikus hangulatú koncerteket a tiniktől a nagymamákig mindenkinek ajánljuk, akik könnyed, mégis művészi színvonalú szórakozásra vágynak. A Budapest Bár - örömforrás nyitott füleknek!

A Budapest Bár zenekar: FARKAS Róbert (hegedű, gitár), FARKAS Mihály (cimbalom), ÖKRÖS Károly (harmonika, zongora), FARKAS Richárd (bőgő), KISVÁRI Ferenc (dob) Énekesek: BEHUMI Dóri, NÉMETH Juci, RUTKAI Bori, Frenk és Tania SAEDI

Ingyenes

 
KISFALUDY TEREM
 
21.30

GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULATA:
KOKOSCHKA BABÁJA

Zene: Gustav MAHLER, Alma MAHLER, Richard WAGNER, The SoakedLamb
Dramaturg: MIKLÓS Melánia
Jelmez: BÉRES Móni
Bábterv: HOFFER Károly
Fényterv: VAJDA Máté
Vetítés: KARCIS Gábor
Produkciós asszisztens: KISS Réka Judit
Produkciós vezető: GÁSPÁR Anna
Látvány, rendezés, koreográfia: Gergye Krisztián

A táncelőadás Afonso Cruz emblematikus regényétől kölcsönözi címét, de csak annyiban merít ihletet a szépirodalmi műből, amennyire az metaforaként megidézi Oskar Kokoschka Alma Mahlerről készített, életnagyságú bábujának extravagáns történetét.

„Oskar Kokoschka, a festő annyira bele volt bolondulva Alma Mahlerba, hogy amikor véget ért a kapcsolatuk, készíttetett egy élethű babát, amely szerelme minden egyes részletét hűen lemásolta. A bábkészítőnek írt levelébe, amelyet a babához mellékelt, és amelyet pontos leírással ellátott rajzok kísértek, még azt is belevette, hogy a bőrnek mely ráncait tartja nélkülözhetetlennek. Kokoschka, aki nem akarta véka alá rejteni a szenvedélyét, a városban sétálgatott a babával, eljárt vele az operába. Egy nap aztán elege lett belőle, a fejéhez vágott egy üveg vörösbort, és a baba a szemétbe került.” (A könyv kiadói fülszövege.)

A táncelőadás élethű bábok révén, a kokoschkai gesztust sokszorosítva színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző zseni Mahlert, a festőóriás Kokoschkát és femmefatale-múzsa Alma Mahlert. A táncba vitt bábok jelenbe írt története egy olyan kor emlékét idézi fel, amelyben a kitalált világ még képes lehetett visszahatni a valóságra. A 20. század talán utolsó olyan pillanatára emlékezünk, amelyben a romantika, az expresszionizmus, a szerelem még érvényes fogalmak lehettek, és a múzsák még képesek voltak a csókra.

Támogató: Osztrák Kulturális Fórum, MÜPA, Nemzeti Táncszínház
Külön köszönet a Budapest Bábszínháznak és műhelyének a bábok elkészítéséért.

65’
Jegyár: 2.000 Ft